Mikä ihmeen Snyder Cut?

Elokuussa järjestettiin virtuaalitapahtuma DC FanDome, jossa näki päivänvalonsa Justice Leaguen uuden version ensimmäinen traileri. Nille jotka eivät ole asiaan aiemmin perehtyneet, Justice Leaguen uusi versio (mikä kulkee mediassa myös laajalti nimellä ”Snyder Cut”) tullaan julkaisemaan vuoden 2021 aikana HBO Max -palvelussa eräänlaisena 4 jakson minisarjana. Kyseessä on versio, mikä tulee poikkeamaan merkittävästi vuonna 2017 elokuvateattereissa nähdystä Justice League -elokuvasta.

Siirrytään tässä vaiheessa vuoteen 2017 ja avataan hieman Snyder Cutin taustoja.

Man of Steel- ja Batman v Superman: Dawn of Justice -elokuvat ohjannut Zack Snyder työstää Justice League -elokuvaa, kunnes hänen tyttärensä tekee itsemurhan. Snyder päättää jättäytyä pois Justice Leaguen ohjaajanpallilta ja Warner Bros palkkaa Avengers-ohjaaja Joss Whedonin tekemään elokuvan loppuun. Whedon tekee mittavat uudelleenkuvaukset näyttelijöiden kanssa ja tuloksena syntyy kalkkuna, jollaista ei olisi ikinä pitänyt edes julkaista (aloitetaan nyt vaikka Henry Cavillin hirveästä CGI-leuasta). Samalla koko Zack Snyderin alullepaneman DC Extended Universen (vastine Marvel Cinematic Universelle) tulevaisuus on vaakalaudalla.

Hiljalleen eri lähteistä alkaa kuitenkin kantautumaan huhuja, että Zack Snyder olisi ehtinyt ennen ohjaajanpallilta väistymistään kuvaamaan kaiken tarvittavan materiaalin omaa alkuperäistä versiotaan varten ja että eräänlainen Snyder Cut olisi olemassa. Huhut aiheen ympärillä kiihtyvät ja pian maailmalla on suuri joukko faneja vaatimassa tuotantoyhtiö Warner Brosia julkaisemaan tämän väitetyn Snyder Cutin. Aikaa kuluu ja huhuja aiheen ympäriltä tulee aina vain enemmän ja enemmän. Lisää vettä heittää myllyyn Aquamania näyttelevä Jason Momoa, joka väittää nähneensä Snyder Cutin ja kehuu sitä ”sairaan” hyväksi.

Lopulta, loppukeväästä 2020 Zack Snyder ilmoittaa virallisesti, että hänen versionsa Justice Leaguesta tullaan julkaisemaan vuoden 2021 aikana.

En voi väittää, ettenkö olisi itsekin toivonut näkeväni kyseisen version. Mielestäni pahoin kriitikoiden keskuudessa parjattu Batman v Superman: Dawn of Justice ei ole huonon maineensa veroinen. Elokuva teki kuitenkin monta asiaa oikein. Otetaan esimerkkinä vaikka Ben Affleckin hienosti tulkitsema Batman / Bruce Wayne.

Affleck on fyysisten ominaisuuksiensa puolesta kuin luotu näyttelemään Lepakkomiestä. Miehestä on viime vuosina kuoriutunut myös kaikin puolin pätevä näyttelijä. Pidin muutoinkin elokuvassa nähdystä Lepakkomiehestä. Nautin, että Affleckin Batman oli vanhempi, kiukkuisempi ja armottomampi kuin mitä Batman oli esimerkiksi Christopher Nolanin Yön ritari -saagassa.

Odotanko sitten, että Snyder Cut tulisi olemaan jonkinlainen mestariteos? En, sillä yhteistä lähes kaikille Zack Snyderin elokuville tuntuu olevan tietynlainen sisällöllinen tyhjyys. Esimerkiksi 300 oli visuaalisesti upea spektaakkeli, joka oli sisältä kovin ontto. Sucker Punch oli komeaa visuaalista tykitystä sekin, mutta sen sisällöllinen anti oli kenties vieläkin köyhempää. Vuonna 2013 julkaistu Man Of Steel oli jo selkeä askel parempaan suuntaan, mutta sen erinomaisuus romuttui loppupuolen mittavaan ja hyvin sieluttomalta tuntuvaan CGI-taisteluun Teräsmiehen ja Kenraali Zodin välillä. Suosikkini miehen elokuvista taitanee edelleen olla vuonna 2004 julkaistu zombileffa Dawn of the Dead.

Kuinka paljon Snyder Cut tulee sitten poikkeamaan Justice Leaguen teatteriversiosta? Jos huhut pitävät paikkansa, niin paljon. Olen lukenut (eri lähteistä riippuen), että noin 75-90% Snyderin kuvaamasta materiaalista jäi leikkaushuoneen lattialle Whedonin astuessa ruoriin. Tämä selittänee osaltaan myös Snyder Cutin massiivisen pituuden (Zack Snyder itse ilmoitti, että hänen versionsa tulee olemaan yli 4 tuntia pitkä). Varmaa on myös (jo trailerin perusteella), että Steppenwolf-pahiksen ulkoinen design tulee poikkeamaan merkittävästi teatteriversiossa nähdystä (luojan kiitos). Vaikuttaa lisäksi siltä, että elokuvan varsinainen pääpahis tulee olemaan itse asiassa trailerissakin nähtävä Darkseid, joka on eräänlainen vastine Thanokselle DC:n puolelta (vaikkakin Darkseid on nähty sarjakuvien sivuilla jo ennen Thanosia). Kaikki muu on toistaiseksi vielä arvailujen ja spekuloinnin varassa. Yksi mielenkiintoinen seikka Snyder Cutin ensimmäisessä trailerissa oli kuitenkin se, että kaikki siinä nähty materiaali oli sellaista, mitä ei nähty teatteriversiossa. Lisäksi Zack Snyder totesi äskettäin haastattelussa, että hän ”mieluummin tuhoaisi elokuvan kuin käyttäisi siinä yhtä ainutta Whedonin kuvaamaa kohtausta”. Se mitä ensi vuonna tullaan siis näkemään tulee olemaan sataprosenttisesti Zack Snyderin alkuperäistä visiota vastaava.

Kuten jo mainitsin, en usko että Snyder Cut tulee välttämättä olemaan mikään mestariteos, mutta olen aivan varma, että se tulee rökittämään ainakin elokuvan teatteriversion mennen tullen.

On hienoa nähdä kunniallinen (tai ainakin kunniallisempi) päätös Zack Snyderin kunnianhimoiselle visiolle.

Instagram: villevento | Twitter: @VilleVento

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s