Taiteilua taivaan ja helvetin välillä

Olen viime aikoina pohtinut myyntityön raadollisuutta. Sillä, myyntityö jos mikä, on taiteilua kahden ääripään välillä; taivaan ja helvetin. Oli kyseessä sitten kuinka hyvä ja kokenut myyjä tahansa, joutuu hän väistämättä kokemaan molemmat ääripäät jossakin vaiheessa.

Tämä toisaalta on myös myyntityön ehdoton suola.

Joka ikinen myyntityötä rakastava ihminen tietää sen euforian tunteen, mikä syntyy kun myyjä kättelee asiakkaan sovittujen kauppojen merkiksi. Se on lähestulkoon parasta mitä ihminen voi tehdä housut jalassa.

Joka ikinen myyntityötä rakastava ihminen tietää myös sen jatkuvan omien taitojen kyseenalaistamisen ja tietynlaisen rimakauhun mikä syntyy, kun tarpeeksi monelta asiakkaalta tulee ei-vastaus perätysten. ”Kiitos, mutta ei kiitos” on liiankin tuttu lause myyjälle. Ja erityisen pahalta kyseinen lause tuntuu silloin, kun asiakkaalta ei saa tarkkaa selitystä siitä miksi hän ei ole kiinnostunut ostamaan tai edes kuulemaan lisää.

”Onko vika minussa? Enkö vain ole tarpeeksi hyvä myyjä?”

Minullakin on jonkin verran kokemusta myynnin maailmasta ja silti kysyn tätä samaa kysymystä itseltäni ajoittain.

Myynnillinen itsetunto saattaa heitellä kuin lämpömittari Suomen kesässä. Ensin saattaa olla viikon verran hellettä, mutta sitten koittaa kahden viikon kylmä, harmaa ja sateinen jakso.

Juuri nämä hetket erottavat jyvät akanoista ja hyvät myyjät niistä huonoista. Moni meistä kokeilee joskus elämänsä aikana myyntityötä ja suurelle osalle meistä se ei vain sovi. Yhtenä suurimmista syistä tähän pidän sinnikkyyttä, tai lähinnä sen puutetta.

Vaikka henkilö olisi persoonaltaan niin sanotusti täydellinen myyjäprofiili (eli hurmaava, rohkea ja sosiaalinen), ei hänestä silti ole huippumyyjäksi jos hän ei ole valmis kuuntelemaan myös niitä ei-vastauksia ja ottamaan niin sanotusti ”turpiin” päivästä ja viikosta toiseen.

Myyntityössä taivaaseen ei kuljeta oikoteitä pitkin. Sinne on mentävä useimmiten helvetin kautta ja toisin kuin raamatussa, taivas ei ole myynnin maailmassa ikuista. Helvettiin on myös palattava, aina uudelleen ja uudelleen.

Siksi myyntityö on niin raadollista. Siksi se on toisinaan niin sieltä ja syvältä. Mutta, siksi se on myös niin kiehtovaa.

Myyntityö todella on jatkuvaa taiteilua taivaan ja helvetin välillä.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s