Etätyö – ei pitäisi olla mitään väliä missä ihminen työnsä tekee

Sillä ei pitäisi olla mitään h*ton väliä, missä ihminen työnsä tekee. Kunhan työ vain tulee tehdyksi, vai mitä?

Meitä ihmisiä on moneen lähtöön. On introverttejä, ambiverttejä ja ekstroverttejä. Osa meistä kaipaa ympärilleen (lähes jatkuvasti) rauhaa ja hiljaisuutta, osa taas nauttii sosiaalisista kanssakäymisistä sekä hälinästä. Osa meistä pystyy keskittymään paremmin kotona, osa kahvilassa ja osa toimistolla.

Osa meistä haluaisi tehdä työnsä joka päivä eri paikassa, osa taas haluaisi istua joka päivä samassa paikassa. Ei ole mielestäni olemassa oikeaa tai väärää vastausta kysymykseen, missä ihmisen tulisi työnsä tehdä.

Alkuun on hyvä hahmottaa, että on olemassa kahdenlaisia töitä. On työtehtäviä, jotka ovat paikkaan sidottuja ja joita ei vain kerta kaikkiaan voi (ainakaan vielä) tehdä etäältä käsin. Mutta, paljon on nykyään myös töitä, joita voi periaatteessa tehdä ihan missä vain. Kotona, kahvilassa, mummolassa, mökillä, rannalla tai vaikka puistossa. Missä nyt vain on toimiva nettiyhteys.

On täysin vanhentunut ajatusmalli, että työtä yritetään sitoa ainoastaan yhteen lokaatioon, jos mahdollisuudet sen tekemiseen olisivat muuallakin.

Sitä paitsi, kun työ ei ole yhteen paikkaan sidottua, se voi parhaimmillaan säästää huikeat määrät tekijöidensä vapaa-aikaa. Tekijät voivat käyttää työmatkoihin menetetyn ajan vaikka perheeseensä tai harrastuksiin. Eikä tarvitse olla mikään Sherlock päätellääkseen tuon vaikutusta työntekijöiden motivaatioon.

Kun työmatkailua on vähemmän, merkitsee se myös selvää rahansäästöä. Vaikka verottaja tuleekin tässä vastaan, vievät työmatkat silti rahaa.

Ja sitten on vielä tämäkin työntekijän tyytyväisyyteen vaikuttava tekijä: kun mittari näyttää kylmänä helmikuisena päivänä 25 astetta pakkasta, niitä töitä on varmasti mukavampi tehdä villasukat jalassa esimerkiksi oman takan ääressä, kuin lähteä ensin sinne pakkaseen raappaamaan auton ikkunoita, hytistä sen jälkeen tunti kylmässä autossa (yrittäen selvitä samalla hengissä liukkaalla tiellä) ja tehdä iltapäivällä sitten vielä sama lenkki toiseen suuntaan.

Työnantaja joka ei tarjoa työntekijöilleen mahdollisuutta tehdä töitään muualla kuin toimistolla (vaikka kaikki edellytykset tähän olisivatkin olemassa), voi yrittää perustella asiaa monella tavalla, mutta järkevyys ei ole yksi niistä.

En voi oikeastaan käsittää miksi työntekijöille ei voisi antaa mahdollisuutta valita, kyse kun on kuitenkin aikuisista ihmisistä.

Jos työt tulevat tehdyksi, mitä h*ton väliä sillä on missä ihminen työnsä tekee?

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s