Aidon motivaation tunnistaa kauas

Työntekijän naamataulun tulisi olla tärkein mittari työmotivaation mittaamiselle. Aidosti motivoituneen työntekijän tunnistaa nimittäin jo kauas. Hänen sisällään palaa roihu, hän on äärimmäisen määrätietoinen ja kunnianhimoinen, hän haluaa kehittää itseään sekä ympäristöään, hän antaa jatkuvasti enemmän kuin pyydetään ja hän puhuu työnantajastaan suurella ylpeydellä – tilanteessa kuin tilanteessa.

Tämä ei kuitenkaan tule itsestään, vaikka kovin monessa yrityksessä ehkä näin kuvitellaankin (ja toivotaan). Työntekijälle tulee antaa riittävästi tilaa työtehtävänsä suorittamiseen, hänelle tulee antaa täysi luottamus, vastuuta ja hänen työpanostaan tulee arvostaa – sekä ennen kaikkea osoittaa se. Työntekijä ei saa ikinä olla vain pieni ja merkityksetön pelinappula satojen ellei tuhansien muiden joukossa, jota voi siirrellä jättimäisellä pelilaudalla haluamallaan tavalla. Kunkin työntekijän tulee olla äärettömän tärkeä osanen yritystään, kuin jokaikisen pelinappulan shakkilaudalla. Oli kyse sitten siivoojasta, johtajasta, asiakaspalvelijasta, myyjästä, kehittäjästä tai kenestä vain.

Ihminen voi huijata itsensä motivoituneeksi vain hyvin rajatun ajan. Todellista motivaatiota joko on tai sitten sitä ei ole.

Monessa yrityksessä elää nykypäivänä tietynlainen teennäisyyden kulttuuri. Teennäisyydellä tarkoitan sitä, että työnantaja yrittää pitää innostuneisuutta teennäisesti yllä puhumalla siitä kuinka sen työntekijät ovat sille äärimmäisen arvokkaita, kuinka työntekijäkokemus on kaikki kaikessa ja kuinka jokaikisen työntekijän panos merkitsee paljon. Ja samaan aikaan lähes kaikki työnantajan tekemät teot sotivat kuitenkin suoraan tätä ajatusta vastaan.

Miksi ihmeessä teennäistä innostuneisuutta tulisi siis pitää yllä? Miksi tosiasioita pitäisi yrittää kieltää? Ongelman korjaaminen lähtee kuitenkin aina sen myöntämisestä. Jos työnantaja ei osaa motivoida työntekijöitään kunnolla, tarkoittaa se että ilmapiirissä, tavoitteissa, vastuunjaossa tai jossakin muussa on jotakin konkreettisesti pielessä.

Erinomainen asiakaskokemus syntyy vain ja ainoastaan loistavasta työntekijäkokemuksesta. Ja loistavaa työntekijäkokemusta ei ole se, että työntekijän tulee joka päivä yrittää väkisin motivoitua tehtäväänsä, pitää yllä teennäistä hymyä ja leikkiä että kaikki on hyvin. Jos kaikki ei ole hyvin, kaikki ei ole hyvin ja silloin asioiden on vain yksinkertaisesti muututtava. Muutoin edessä on tilanne, että parhaat tekijät karkaavat äkkiä muualle ja yrityksen tarjoama asiakaskokemus laskee kehnon työntekijäkokemuksen myötä kuin lehmän häntä.

Kuten jo aiemmin mainitsin, ihminen voi huijata itsensä motivoituneeksi vain hyvin rajatun ajan. Mutta jos ihminen on aidosti ja oikeasti motivoitunut, hän on aivan käsittämätön voimavara koko yritykselle ja roihu hänen sisällään ei aivan helpolla sammu.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s