Etätyö – 5 pirun painavaa syytä miksi se kannattaa

Onko sillä mitään merkitystä missä ja miten ihminen työnsä tekee, jos tulokset ovat riittävän hyvät?

Olen itse vahva etätyön puolesta puhuja, sillä se on yksi parhaimpia konkreettisia esimerkkejä digitalisaation tuomista mahdollisuuksista.

Laskeskelin juuri, että itselleni tulee nykyisellä tahdilla noin 90 etätyöpäivää vuodessa. Olenkin siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että työantajani katsoo etätöitä hyvällä kuten 2010-luvulla elävän yrityksen mielestäni kuuluukin tehdä.

Kirjoitin aikaisemmassa etätyöhön liittyvässä kirjoituksessani, kuinka luottamuksen puute on varmasti yksi tärkeimpiä syitä siihen minkä takia etätyö on vieläkin monessa paikassa tietynlainen tabu.

Mutta, kuten tuossa samaisessa kirjoituksessani kirjoitin: miksi yrityksiin ylipäätään palkataan ihmisiä joille ei löydy luottamusta?

Niinpä.

Sitä paitsi, etätyölle löytyy oikeasti pätevät perustelut. Tässä 5 pirun painavaa syytä miksi se kannattaa:

1. Alhaisemmat päästöt

Aloitetaan vihreistä arvoista. Yhä useampi yritys haluaa nykypäivänä kantaa oman kortensa kekoon ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Yritykset vähentävät paperiroskaa, tekevät uusista konttoreista mahdollisimman energiatehokkaita, mutta etätyöskentelyä edistämällä ne voisivat tehdä oikeasti radikaalin muutoksen.

Jos ihmiset tekisivät enemmän töitään esimerkiksi kotoa käsin, se tarkottaisi merkittävää vähennystä työmatkaliikenteeseen, mikä taas näkyisi huikeissa määrin liikennepäästöjen alenemisessa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ilmastonmuutoksen torjuminen on meidän kaikkien yhteinen asia.

Paitsi jos olemme Trumpin kanssa yhtä mieltä siitä, että kyseessä on vain kiinalaisten keksimä salajuoni.

2. Alhaisemmat kulut

Ei ole halpaa lystiä ylläpitää isoa konttoritilaa hyvällä sijainnilla.

Jos yritykset rohkaisisivat työntekijöitään paremmin etätöihin, suurille konttoreille ei välttämättä olisi tarvetta.

Digitaaliset työvälineet ovat nykypäivänä niin hyvät, että suurin osa neuvotteluista/palavereista voidaan hoitaa kätevästi puhelin- tai videoneuvotteluina.

Konttorille voitaisiin siis kokoontua vain silloin kun siihen olisi ihan oikeasti tarvetta. Ja kuka sanoo, että näitä kokoontumisia tarvitsee tehdä konttorilla ylipäätään?

3. Energisempi, onnellisempi ja todennäköisesti myös entistä tehokkaampi työntekijä

Avokonttoreissa voi toisinaan olla melkoinen hälinä. Siksi osaan itse arvostaa etätyön mukanaan tuomaa rauhaa (ilman tuota hälinää ja jatkuvia keskeytyksiä).

Koska olen lisäksi luonteeltani introvertti, jatkuva päivän mittaan tapahtuva sosialisoituminen kuluttaa energiapankkejani melko tehokkaasti, mikä taas on väkisinkin pois omasta työpanoksestani. Kotona saan sen sijaan rauhassa keskittää kaiken energiani nimenomaan töiden paiskimiseen.

Sitä paitsi, mitä luulette. Kumpi työntekijä on pirteämpi, onnellisempi ja sitä kautta luultavasti myös tehokkaampi töissään? Hän, joka nousee joka arkiaamu viideltä, marssii kylmyyden, pimeyden ja loskan keskellä kilometrin tai pari rautatieasemalle, istuu tunnin ruuhkajunassa (tuijottaen vaivaantuneena vastapäätä istuvaa tuntematonta), marssii toisen kilometrin tai pari asemalta työpaikalleen ja saapuu sinne jo valmiiksi uupuneena?

Vai hän, joka herää parisen tuntia myöhemmin pirteämpänä, keittää rauhassa kupillisen kahvia itselleen, avaa tietokoneen ja aloittaa työt kaikin puolin hyväntuulisena sekä energisenä?

Jos kyse on esimerkiksi asiakaspalveluun painottuvasta työstä (kuten minun tapauksessani), mitä veikkaatte kumpi työntekijä kykenee tuottamaan enemmän onnistuneita asiakaskohtaamisia?

Fiiliksen merkitystä ei voi nimittäin ikinä väheksyä.

4. Työ tuntuu vähemmän työltä                                                                                                     

Kun saamme tehdä töitä juuri itselle mieluisimmassa ympäristössä, oli se sitten kotona tai vaikka kahvilassa, työ tuntuu vähemmän työltä.

Korkea kontrasti työn ja vapaa-ajan välillä hälvenee kun töitä voi paiskia vaikka aurinkoisena kesäpäivänä Löylyn terassilla, upeasta merinäköalasta samalla nauttien.

Voin vaikka vannoa, että työhönsä jo hieman leipääntynytkin henkilö alkaa nauttimaan työpäivistään aivan uudella tavalla, kun hän saa itse vaikuttaa siihen ympäristöön, jossa hän sen työnsä tekee.

5. Varmasti parhaat osaajat yrityksen palveluksessa   

Kun työpaikka on sidottu jo työilmoituksessa johonkin yksittäiseen sijaintiin, moni pätevä hakija saattaa jättää hakematta paikkaa, koska työmatkat kasvaisivat vain yksinkertaisesti liian pitkiksi eikä hakijalla ole välttämättä mahdollisuutta muuttaa toiselle paikkakunnalle.

Sen sijaan, jos sijainniksi olisi jo ilmoitusvaiheessa määritelty koko Suomi ja konttorilla olisi tarvetta vierailla esimerkiksi vain 1-2 kertaa viikossa (tai jopa harvemmin), sijainti ei luultavasti muodostuisi minkäänlaiseksi ongelmaksi. Tällöin työpaikkaa hakisivat koko Suomen parhaat hakijat, eivät vain lähiympäristön parhaat.

Näistä 5 pirun painavasta syystä huolimatta olen varma, että moni yritys tulee vielä pitkään eväämään työntekijöiltään mahdollisuuden etätöihin (kokonaan tai ainakin suurelta osin),  vaikka kaikki edellytykset etätöiden tekemiseen olisivatkin näissä yrityksissä olemassa.

Näin siis siitäkin huolimatta, vaikka se olisi parempi tälle planeetalle, parempi työntekijälle (edes se että hänellä olisi mahdollisuus valita omien mieltymysten mukaan tekeekö hän työnsä kotona vai konttorilla) ja mitä luultavimmin parempi myös työnantajalle (muun muassa työtulosten puolesta).

What more do you want?

”No mutta kun…”

Ei mitään h*ton muttia. Pilotoikaa tätä edes. En käsitä kulttuuria, jossa asioita ei lähdetä monesti edes kokeilemaan koska oletetaan sekä pelätään liikaa.

”No kun ei se kuitenkaan tulisi onnistumaan…”

Mistä sen voi tietää, ellei sitä kokeilla?

Ja mitä jos käykin niin, että kun tätä pilotoidaan, huomaatte työntekijänne olevan energisempiä ja hymyilevän enemmän? Samalla kun käyrä työn tulostenkin osalta osoittaa ylöspäin.

Niinpä, mitä jos se toimiikin?

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s