Pois siiloista

Turhan monessa yrityksessä eri sidosryhmät ovat, yhä edelleen, omissa pienissä siiloissaan omine tavoitteineen ja kaikki vetävät köyttä vähän eri suuntaan. Lopputuloksena on sillisalaatti ja yritys, jonka tekemisestä puuttuu yhteinen näkemys.

Tämä saattaa näkyä esimerkiksi siinä, että yrityksen tekemä markkinointi ei osu maaliin kun ei täysin ymmärretä mikä vetoaa kohdeyleisöön, tuotekehitys kulkee ristiin asiakkaiden toiveiden kanssa, myynti ei ymmärrä asiakaspalvelun toimintaa tietyissä tilanteissa jne. Tämä kaikki ainoastaan siksi, että eri yksiköt eivät keskustele keskenään, vaan pysyttelevät tiukasti omissa siiloissaan.

Miksei asioita voisi sitten tehdä toisin? Kollegani Koukkulan Tuija on monesti puhunut, että yrityksissä tulisi olla niin sanottuja virtuaalitiimejä, joissa olisi edustajia useista eri yksiköistä: asiakaspalvelusta, markkinoinnista, myynnistä, tuotekehityksestä, jne.

Meillä olisi asiakaspalvelijoita kertomassa mitä asiakasrajapinnassa tapahtuu ja mitkä aiheet puhututtavat asiakkaiden keskuudessa, myyjiä kertomassa mitä asiakkaat toivoisivat yrityksen palveluilta, markkinointi-ihmisiä kertomassa millaiset trendit markkinoinnissa vallitsee kyseisellä hetkellä ja tuotekehityksen osaajia kertomassa mitä tuotteille voidaan tehdä ja mitä ei. Kuvitelkaa tällainen tiimi, kokoontumassa esimerkiksi kerran viikossa digitaalisesti keskustelemaan edellä mainituista aiheista. Kuvitelkaa millaisia tuloksia sillä saataisiin aikaan.

Yhteistyön voimaa ei tule ikinä väheksyä.

Kun meillä on useita eri alojen asiantuntijoita kertomassa omat näkemyksensä, ja kun jokainen näistä asiantuntijoista todella kuuntelee toisiaan eikä vain yritä väkisin ajaa läpi omia näkemyksiään, saadaan varmasti aikaan mahdollisimman hyvin kaikkia osapuolia (ennen kaikkea asiakkaita) tyydyttäviä ratkaisuja.

Samalla jokainen yksikkö saa hyvää perspektiiviä asioihin. Kun lyödään kaikki faktat pöytään ja keskustellaan avoimesti asioista, ymmärretään miksi eri yksiköissä tehdään asioita niin kuin tehdään. Ja osataan tarvittaessa antaa rakentavia neuvoja miten asioita ehkä kannattaisi lähteä muuttamaan, jos valittu suunta ei vaikuta oikealta muiden yksiköiden näkökulmasta.

Tehdään töitä yhdessä eikä erikseen. Valitaan yksi yhteinen maali viiden sijasta.

PS. Onko teidän organisaatioissa kokemuksia edellä mainitun kaltaisista virtuaalitiimeistä? Kommentoikaa alle tai pingatkaa minut esimerkiksi Twitterissä mukaan (@VilleVento) niin keskustellaan aiheesta.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s