Riittämätön ymmärrys

Kysyin viime viikolla Twitterissä: ”voiko yrityksen sisällä tehdä somea koskevia päätöksiä jos ei ole itse aktiivisesti somessa?”

Näin jälkikäteen ajateltuna, muotoilin kysymyksen vähän hölmösti. En tarkoittanut kysymykselläni sitä, että yritysten päättävien elinten olisi välttämätöntä olla somessa (vaikka tämäkin on nykypäivänä enemmän kuin suotavaa) voidakseen päättää siihen liittyvistä asioista. Kerron teille mitä tarkoitin.

Yritykset helposti aliarvioivat somea ja näkevät sen vain yhtenä markkinointikanavana muiden joukossa. Siksi monesti, päätöksiä tehdessä, saatetaan konsultoida sellaisia tahoja esimerkiksi markkinoinnin puolelta, joiden automaattisesti oletetaan ymmärtävän somea. Vaikka todellisuudessa kyseisillä ihmisillä ei välttämättä olisi juuri ollenkaan omakohtaista kokemusta somen käytöstä.

Somessa on kyse niin vahvasti ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, jota on muutenkin käytännössä mahdoton ennustaa, että ilman konkreettista käytännön kokemusta somen maailmasta on hyvin vaikea saada kiinni.

Somessa harvoin 1+1=2, koska kyse on niin vahvasti kiinni ihmisistä ja heidän käyttäytymisestään.

Yksittäisiin huipputuloksiin on toki mahdollista päästä esimerkiksi benchmarkkaamalla muiden yritysten onnistuneita some -projekteja, mutta yksittäiset onnistumiset eivät riitä, mikäli kilpailijat tekevät jatkuvasti loistavaa jälkeä. Sitä paitsi, on vaikea olla millään tavalla uniikki somessa, jos vain kopioi muiden tekemisiä koko ajan.

Somen ymmärtäminen pelkästään erilaisia tutkimustuloksia ja lukuja tuijottamallakin on käytännössä tuomittu epäonnistumaan.

Tilannetta voisi verrata siihen, että kuvittelisimme tietävämme kaiken autoista ainoastaan autolehtiä lukemalla. Voimme lukea uuden S-sarjalaisen Mersun tehoista, ominaisuuksista ja ajettavuudesta, mutta todellisuudessa meillä ei ole aavistustakaan minkälaista kyseisellä autolla on ajaa ennen kuin olemme sillä oikeasti päässeet ajamaan. Tarvitaan empiiristä kokemusta, jotta voimme muodostaa oikeasti realistisen käsityksen siitä pelikentästä jolla pelaamme.

Tätä minä haen takaa. Yritysten päättävien elinten tulee osata hyödyntää sellaisia tahoja, joilta löytyy niin tutkimustuloksia kuin myös sitä empiiristä kokemusta, päätöksiä tehdessään. Niin somen kuin muidenkin päätettävien asian kohdalla. Vain tätä kautta saadaan oikeasti laadukkaita, pitkällä aikavälillä järkeviä päätöksiä aikaan.

Eikä sitä empiiristä kokemusta tarvitse somenkaan kohdalla välttämättä lähteä oman talon ulkopuolelta etsimään. Yrityksen oman henkilöstön joukosta voi jo nyt löytyä rautaisia some –ammattilaisia. Heille on vain annettava tarpeeksi vastuuta ja heitä on osattava hyödyntää oikealla tavalla.

Vain tutkimustuloksia ja käytännön kokemusta hyödyntämällä saadaan ymmärrys riittävälle tasolle päätöksentekoa varten ja päästään oikeasti parhaaseen lopputulokseen.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s