Etätyö & luottamuksen puute

Se, että yhä edelleen löytyy paljon työpaikkoja, joissa työntekijöille ei anneta mahdollisuutta etätyöhön (vaikka muuten kaikki edellytykset siihen olisivatkin olemassa), kertoo vain yhdestä asiasta: luottamuksen puutteesta.

Työnantaja voi muotoilla asian miten haluaa, mutta loppupelissä kyse on useimmiten siitä, että pelätään etteivät työntekijät hoida hommiaan, jos he saavat tehdä töitään jossain muualla kuin konttorilla.

Työntekijöitä ei tulisi ikinä kohdella kuin lastentarhalaisia. Aikuisilla ihmisillä tulee löytyä luottoa toisiinsa. Muussa tapauksessa jotakin on pahasti pielessä yrityksen rekrytointipolitiikassa; miksi ylipäätään palkata sellaisia ihmisiä, joille ei löydy luottamusta?

Sitä paitsi, etätyö on aina työnantajan myöntämä etu. Edun voi ottaa pois, jos sitä käytetään väärin. Tosin, jos väärinkäyttötapauksia tulee ilmi, kannattaa ensin ehkä perehtyä varsinaiseen juurisyyhyn. Työntekijöiden motivaatio tuskin on täysin kohdallaan, jos työnteko ei huvita. Kannattaa lisäksi tarkastella maistuuko työntekijöille se töiden tekeminen konttorillakaan ja olisiko asialle kenties tehtävissä jotakin?

Itse olen siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että etätöiden tekeminen on mahdollista. Ja se sopii minun kaltaiselle introvertille täydellisesti, sillä välillä sitä vain saa töitään tehtyä paremmin ihan omassa rauhassa.

Eikä sitä ole kenenkään pakko tehdä etätöitä jos ei itse halua.

Töitä tulisi saada tehdä juuri siellä mikä itselle parhaiten sopii (jos se on vain työn luonteen puolesta mahdollista). Tällöin myös työn tulokset ovat lähes varmuudella ideaalisimmat.

Miettikääpä nyt vaikka: jos työntekijä asuu esimerkiksi 50-100 kilometrin säteellä työpaikastaan, täytyykö hänen todella joka aamu raahautua konttorille (vaikkei sille välttämättä olisi mitään varsinaista tarvetta). Vai voisiko hän vain istahtaa kotonaan pöydän ääreen, nauttia kupposen kahvia samalla kun käynnistää läppärinsä ja säästää pitkän pennin polttoainekuluissa sekä ennen kaikkea ajassa. Lopputulemana on nimitäin varmasti monin verroin tyytyväisempi ja motivoituneempi työntekijä.

Eikös se ole jokaisen työnantajan toive?

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

Yksi kommentti artikkeliin ”Etätyö & luottamuksen puute

  1. Samaa mieltä Ville kanssasi. Työnantajana ja esimiehenä minua kiinnostaa tässä kaksi seikkaa: 1) Motivaation ja innostuksen säilyminen 2) Omien vastuiden hoitaminen

    Meillä saa tehdä etätöitä ja niistä itsekin kovasti nautin. Keskittyminen ja tuottavuus on minulla ainakin näin parempia. Mutta, minulle on myös tosi tärkeää tiimin yhteishenki, yhdessä tekeminen, toisiltamme oppiminen ja yhteen hitsautuminen. Siksi olen huomannut, etten halua tarjota sellaista työmahdollisuutta, jossa ollaan aina etänä. Esimiestyökin vaikeutuu merkittävästi, jos ei koskaan toista näe. Luottamus on tärkeää kaikissa suhteissa. Myös työsuhteissa. Se ei synny välttämättä etäsuhteessa, joten sellainen sopiva yhdistelmä yhdessä ja etänä olemista lienee toimiva kombo myös työsuhteessa. Ja hyvä pointti tuo ”etätyö on etu, jonka voi myös ottaa pois”.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s