Miksi työntekijälähettilyys?

Paljon on puhuttu viime aikoina työntekijälähettilyydestä. Aiheesta löytyy useita hyviä kirjoituksia, esimerkkinä OP:llä työskentelevän Petteri Parkkisenniemen ”Unohda työntekijälähettilyys” -teksti.

Kuulun itse näiden, Parkkisenniemen tekstissään mainitsemien henkilöiden joukkoon, jotka eivät liiemmin pidä sanasta ”työntekijälähettilyys”. Syystä että, kuten Petteri myös tekstissään mainitsee, se ohjaa tekemistä väärään suuntaan.

Tulen kuitenkin tässä kirjoituksessani käyttämään kyseistä termiä, koska sille ei ole vielä tähän mennessä löytynyt toista edes tarpeeksi läheltä liippaavaa synonyymia.

Työntekijälähettilyys on mielestäni asia, jota ei ikinä tulisi joutua pyytämään. Sen pitäisi lähteä automaattisesti työntekijöistä itsestään. Rohkaista saa, mutta pyytää ei pidä. Muussa tapauksessa jokin on pielessä yrityksen toimintakulttuurissa.

Siitä lähtien kun siirryin työskentelemään Soneran #Somejengiin, olen pyrkinyt olemaan mahdollisimman aktiivinen myös omissa henkilökohtaisissa some -kanavissani. Olen pyrkinyt keskustelemaan somessa sellaisista asioista ja jakamaan eteenpäin sellaista sisältöä, joka itseäni kiinnostaa. Ennen kaikkea, olen pyrkinyt olemaan aidosti oma itseni. Kaikki tämä vain siksi, että olen ollut itse äärimmäisen kiinnostunut somen mahdollisuuksista ja tiedän että sen merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa.

Olen luonnollisesti jakanut somessa eteenpäin myös työnantajaani liittyvää sisältöä, mutta olen pyrkinyt olemaan maltillinen sen suhteen. En voi olettaa, että seuraajani olisivat automaattisesti kiinnostuneita siitä mitä työnantajani tekee tai myy (kirjoitin samasta aiheesta myös aikaisemmin ”Korporaatiohuora” -tekstissäni).

Enkä halua muutenkaan leimautua vain monotoniseksi markkinointibotiksi muiden silmissä (koska en itsekään pidä sellaisista).

Mikäli olen työn ulkopuolella somessa törmännyt siihen, että jolla kulla on ollut jotakin Soneraan liittyvää kysyttävää, olen pyrkinyt olemaan avuksi mahdollisuuksieni mukaan. Joko vastaamalla itse kysymykseen tai (esimerkiksi Twitterissä) pingaamalla Soneran mukaan keskusteluun.

Olenko sitten työntekijälähettiläs? Uskoakseni, ainakin jossain määrin.

Mielestäni kollegani Niko Norisalo ja Soneran HR:n puolella työskentelevä Sanna Lavonen ovat parhaimpia esimerkkejä työntekijälähettilyydestä mitä tiedän. Suosittelen ehdottomasti ottamaan kyseiset henkilöt seurantaan somessa.

Somesta löytyy useita loistavia työntekijälähettiläitä monien eri firmojen palveluksesta (Parkkisenniemi on itse yksi heistä), mutta enemmänkin saisi olla.

Työntekijälähettilyys ei ole nimittäin millään tavalla rakettitiedettä. Ensiksi on kuitenkin saatava työntekijät innostumaan kunnolla somen käytöstä.

Olen kuullut monesti ihmisten suusta sellaistakin, että ”mitä minä saan tästä”. Monet tarvitsevat jonkinlaisen porkkanan innostuakseen somesta enkä voi oikeastaan syyttääkään heitä (vapaa-aika varmasti on kortilla itse kullakin meistä).

Mutta, eivätkö uudet ihmiset ja tuttavuudet sekä heidän kanssaan käydyt mielenkiintoiset keskustelut ole jo itsessään tarpeeksi hyvä porkkana?

Minun mielestäni ovat.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento

2 kommenttia artikkeliin ”Miksi työntekijälähettilyys?

  1. Näin se on. Suhteellisen turhaa ja tarpeetonta on kannustaa, että ”hei rupee säkin työntekijälähettilääksi”. Minusta se on hommaa, joka ei kaipaa nimikettä ja joka on parhaimmillaan silloin, kun siitä ei tehdä numeroa. Omalla esimerkillä voi yrittää kevyesti kannustaa kavereita mukaan, mutta itsestähän sen on lähdettävä. Väkinäiseltähän se ”työntekijälähettilään” touhu somessa näyttää, jos sitä ei tee omasta kiinnostuksesta.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä. Ja kaikki aitous on touhusta silloin kaukana, jos sitä tekee ns. ”väkisin”. Ja uskon että kyllä sen silloin muutkin ihmiset. Olen myös samaa mieltä siitä, että se ei oikeastaan kaipaa omaa nimikettä. Kun olet aktiivinen somessa omasta kiinnostuksesta ja tarpeeksi motivoitunut niin se tulee vähän kuin itsestään.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s