Kun ei raha kelpaa

Jotkut suomalaiset yritykset eivät ilmeisesti halua tehdä bisnestä.

Sitä törmää edelleen liikaa yrityksiin, joilla ei ole nettisivuja, some -profiilia saati sitten mitään julkisia yhteystietoja verkossa (kuten puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta) fyysisen käyntiosoitteen ja ehkä nimen lisäksi. Käsittämätöntä, että näin voi vielä vuonna 2016 olla.

Selityksiä olemattomaan verkkonäkyvyyteen löytyy kyllä aina. Ei ole aikaa tai osaamista, tai rahaa.

Well guess what? Esimerkiksi Facebook -sivujen perustaminen vie vain noin 5-10 minuuttia, ei maksa mitään eikä vaadi kuin perus ATK-taitoja (joita nykypäivän yrittäjällä täytyy muutenkin olla). Kotisivutkin pistää nykyään hetkessä pystyyn vaikka WordPressin kautta ja jos ei domainia hanki (mikä on yrityksille enemmän kuin suositeltavaa), ei maksakaan mitään.

Toki esimerkiksi hakukonemainonta maksaa jotakin, mutta on loppujen lopuksi hyvin edullista moniin muihin mainostapoihin verrattuna.

On helppoa syyttää Suomen heikosta taloustilanteesta sitä jos kauppa ei käy. Samaan aikaan yrittäjän kannattaa kuitenkin kysyä itseltään onko kaikki mahdollinen tehty yrityksen näkyvyyden eteen?

Onko yritys oikeasti helposti löydettävissä verkosta? Vai löytyvätkö kilpailijoiden yhteystiedot sieltä kymmenen kertaa nopeammin? Koska jos näin on, peli on jo valmiiksi menetetty.

Jos joudun itse turvautumaan nykyään vaikka putkimiehen apuun, kirjoitan Google -hakuun ”putkimies Lahti” ja valitsen sieltä sopivan ehdokkaan. Yleensä sellaisen ehdokkaan, jolta löytyy ainakin ne nettisivut.

Toisin sanoen, jos yritys ei ole kätevästi verkosta löydettävissä, sitä ei käytännössä ole olemassa minulle ja vien rahani mielelläni muualle.

En keksi yhtään pätevää syytä minkä takia yrityksen ei pitäisi panostaa verkkonäkyvyyteensä. Yhä useampi ensikontakti asiakkaan ja yrityksen välillä tapahtuu nykyään kuitenkin digitaalisesti, tulevaisuudessa vielä kasvavissa määrin.

Jos yrittäjä vetoaa aikaan, selitys ei mene läpi. 5-10 minuuttia niiden Facebook -sivujen perustamiseen ja toiset 5-10 minuuttia viikossa niiden ylläpitämiseen. WordPress -sivun perustaminen ja ylläpitäminen tai esimerkiksi jonkin valmiin kotisivupalvelun käyttö saattaa viedä hieman enemmän aikaa, mutta vain hieman. Ja jos aika on täydellisesti kortilla, aina voi ulkoistaa nettisivujen hoidon jollekin ulkopuoliselle taholle. Osaajia tästä maasta kuitenkin löytyy.

Eli jos yrittäjä vetoaa osaamiseen, selitys ei mene läpi. Tästä maasta löytyy some -ammattilaisia, kotisivu -eksperttejä ja hakukone -asiantuntijoita, jos se oma osaaminen ei riitä.

Eikä ole ikinä häpeä kysyä apua sellaisilta ihmisistä, jotka ovat asiantuntijoita omalla alallaan ja tietävät mitä tekevät.

Viimeiseksi; jos yrittäjä vetoaa rahaan, selitys ei mene taaskaan läpi. Kuten jo edellä mainitsin, hakukonemainonta on mainostavoista edullisimpien joukossa (sama pätee myös esimerkiksi Facebook -mainontaan), kotisivupalvelut ovat yleensä erittäin järkevän hintaisia ja aina löytyy myös niitä ilmaisvaihtoehtoja (kuten se WordPress).

Verkkonäkyvyyden tärkeyttä väheksyvien yrittäjien kannattaa kysyä itseltään: mikä on kun ei raha kelpaa?

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kun ei raha kelpaa

  1. Päivitysilmoitus: Pelkäätkö palautetta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s