Pari sanaa myynnistä

En lue itseäni myynnin ammattilaiseksi. Olen toki tehnyt elämässäni usean vuoden edestä myyntityötä: suoraa puhelinmyyntiä, puhelimessa asiakaspalvelun ohella tehtävää myyntiä (tai, jos totta puhutaan, myyntityöhän on hyvin tehtynä parasta mahdollista asiakaspalvelua) sekä ihan face2face myyntiäkin. Tuloksetkin ovat olleet varsin hyviä. En silti koe, että olisin varsinaisesti mikään myynnin ammattilainen tai asiantuntija.

Myyntityö on kuitenkin aina kiehtonut minua. Siinä on jotain niin ihmisläheistä, jotain niin aitoa. Jari Sarasvuota siteeraten: vaikka maailma täyttyy kohinasta, kohtaamiset jäävät. Kaiken keskiössä ovat edelleen ihmiset, tulevaisuudessakin.

Myynti on yksinkertaisimmillaan sitä, kun mietit ystäväsi kanssa mitä elokuvaa menisitte katsomaan. Sinulla saattaa olla mielessäsi jo visio jostakin elokuvasta, josta ystäväsi ei ehkä ole yhtä innoissaan kuin sinä itse. Niinpä sinun täytyy yrittää kaivaa esiin se tarve, minkä takia ystäväsi haluaisi nähdä juuri tuon elokuvan. Sinun täytyy toisin sanoen myydä tuo elokuva ystävällesi.

Tätä on myynti yksinkertaisimmillaan ja myynnin se niin sanottu perusresepti on aina melko sama. Myyjän täytyy osata kartoittaa tai kaivaa esiin asiakkaan todellinen tarve ja myydä tuohon tarpeeseen sopiva ratkaisu. Myyminen voi olla myös kokonaan uuden tarpeen luomista, enkä näe tässä oikein tehtynä mitään pahaa.

Me ihmiset emme aina välttämättä itse tiedä mitä me tarvitsemme. Hyvä myyjä saattaa osata jo ennaltaehkäisevästi myydä meille ratkaisun sellaiseen tarpeeseen, joka voi olla jossain vaiheessa hyvinkin ajankohtainen.

Siihen on syynsä minkä takia monet samat lainalaisuudet pätevät myyntitilanteessa kuin myyntitilanteessa: oli kyse sitten kalsareita kauppaavasta puhelinmyyjästä tai vaikka pilviratkaisuja kauppaavasta yritysmyyjästä. Siihen on syynsä minkä takia haluamme ostaa joskus jotain ei-niin-kovin-tarpeellista vain sen takia, että myyjä on niin pirun hyvä. Siihen on syynsä minkä takia useimmissa myyntikoulutuksissa painotetaan loppujen lopuksi aika samoja asioita.

Nuo syyt liittyvät peruspsykologiaan, ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja ennen kaikkea luottamukseen. Osto- ja myyntiprosesseista puhutaan nykyään paljon, mutta menestyksekkään myyntityön ytimessä on aina kuitenkin nimenomaan ihmisten välinen luottamusside.

Prosessit kehittyvät, maailma digitalisoituu, mutta ihmisten välinen viestintä ja vuorovaikutus eli H2H on jatkossakin se tukijalka, jonka ympärille kaikki muu rakentuu myynnissä. Joten mitä jos oikeasti panostettaisiin siihen?

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s