Kateuden valta

On täysin luonnollista tuntea kateutta jotakin henkilöä kohtaan. Kunhan muistaa, että kateuden tulee aina olla itseä voimistava tekijä eikä päinvastoin.

Pahimmillaan kateus musertaa ihmistä sisältäpäin. Se ahdistaa ja lamaannuttaa meitä.

Varsinkin Suomessa kateudella tuntuu olevan monesti liikaa valtaa. Kun naapurin isäntä hankkii uuden ja kalliin mersun, alkaa heti katkerat supinat pihapiirissä (”pitikö sen nyt tuollainen ökyauto mennä ostamaan”) ja etsimällä etsitään negatiivisia seikkoja uudesta autosta. Sen sijaan että osattaisiin olla iloisia naapurin isännän puolesta kun hänellä on ollut varaa ostaa noin hieno mersu itselleen.

Kateus hallitsee myös työelämäämme. Meidän voi olla vaikea myöntää kollegamme hienoja saavutuksia tai tuloksia ja teemme kaikkemme väheksyäksemme niitä.

Tähän saattaa liittyä myös supinaa kateuden kohteen selän takana, koska meillä ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi munaa sanoa asioita kasvotusten.

Kateus on myös siitä ikävä asia, että se tarttuu helposti työyhteisön sisällä henkilöstä toiseen. Pian koko yhteisö on ahdistunut ja lamaantunut eikä kukaan uskalla puhua omista hienoista suorituksistaan, koska pelkää muiden reaktiota asiaan. Tai sitä, että omat saavutukset lytätään täysin (ja aivan syyttä).

Kun olemme kateellisia, harvoin siedämme katsoa totuutta suoraan silmiin. Kadehtimamme henkilöt ovat mitä luultavimmin päässeet asemaansa tai saavutuksiinsa kovalla työllä. Oli kyse sitten esimerkiksi menestyvästä johtajasta tai urheilijasta.

Joten, ensi kerralla kun väheksymällä väheksyt menestyvää naapuria, perhetuttua, työkollegaa tai ketä vain, mieti onko siinä oikeasti mitään järkeä? Etkö todella voi olla vain iloinen muiden puolesta?

Ja jos haluat itse päästä jonain päivänä siihen asemaan tai niihin saavutuksiin mitä kadehdit; stop whining and start working.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s