Älä ole mul**u

Olen itse ollut monta kertaa tilanteessa, jossa olen esimerkiksi seissyt kaupan kassajonossa ja nähnyt kuinka edellä oleva asiakas on käyttäytynyt asiattomasti kassahenkilöä kohtaan. On tiuskittu ja raivottu, tehty asioita jotka ovat joskus saaneet kassahenkilön ihan kyyneliin saakka. Monesti mieleni on tehnyt sanallisesti ojentaa näitä huonosti käyttäytyviä asiakkaita ja lupaankin tehdä näin jatkossa (en kuitenkaan räyhäten tai kirosanoja käyttämällä, vaan asiallisesti).

Jos sinua on esimerkiksi laskutettu väärin, se on toki valitettava asia, mutta loppujen lopuksi kyse lienee kuitenkin vain inhimillisestä virheestä ja se pystytään varmasti hoitamaan fiksusti kuten aikuisten ihmisten kuuluisi tällainen asia hoitaa.

Totuushan on, että yleensä tällainen negatiivisten asioiden purkaminen toista, tuntematonta henkilöä kohtaan johtuu nimenomaan siitä omasta pahasta olosta tai stressistä ja se harvoin on tarkoitettu asiakaspalvelijalle itselle. Siltikin, tämän kaltainen ikävä kohtelu voi tuntua ja tuntuukin asiakaspalvelijasta monesti pahalta.

Mutta asiakashan on AINA oikeassa? Ei ole. Ja vaikka asiakas olisikin oikeassa, ei se tarkoita että hänellä olisi oikeus käyttäytyä tökerösti ketään kohtaan.

Välillä on oikeastaan aika huvittavaa ajatella, kuinka meillä suomalaisilla tekee monesti vaikeaa ottaa edes katsekontaktia tuntemattomiin ihmisiin, mutta jos nämä samat tuntemattomat ihmiset ovat asiakaspalvelijoita ja tekevät virheen tai heidän edustamansa palveluntarjoaja on tehnyt virheen, olemme tarvittaessa valmiita olemaan täysin asiattomia.

Ehkä se johtuukin juuri tästä edellä mainitusta ”asiakas on aina oikeassa” -lauseesta. Tiedämme asiakkaan roolissa jo etukäteen, että asiakaspalvelija ei voi sanoa meille mitään takaisin. Hänen on pakko ottaa ja sulattaa kaikki se mitä me hänelle suollamme.

Asiakkaalle jää siis se suurin vastuu: hoidetaanko asia asiallisesti, rakentavaa kritiikkiä antaen vai ollaanko asiattomia? Asiat nimittäin saadaan yleensä huomattavasti nopeammin ja paremmin hoidettuakin, kun ne hoidetaan asiallisesti.

Lyhyesti tiivistettynä: älä ole mul**u.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s