Vaikuttajien voima

Yksi syy miksi tupakointi lisääntyi hurjaa vauhtia 1900-luvun alkupuolella oli elokuvat. Kuuluisat ja ihaillut Hollywood -näyttelijät kuten Cary Grant ja Humphrey Bogart polttivat savukkeita valkokankaalla ja tekivät tupakoinnista coolia. Puhutaan oman aikansa vaikuttajista, naisten kuolaamista ja miesten ihailemista tähdistä jotka eivät voineet tehdä mitään väärin. Jos he tupakoivat, sen oli pakko olla coolia.

Yksi melko tuore esimerkki vaikuttajien voimasta on tapaus Henri Alén ja tomaattikastike -resepti viime vuodelta. TV:stäkin tuttu kokki julkaisi Twitterissä tomaattikastikkeen reseptin, jossa käytettiin Mutti -merkkistä tomaattimurskaa. Hän luonnehti reseptiä elämänsä parhaaksi tomaattikastike -reseptiksi ja se levisikin kulovalkean tavoin somessa, tyhjentäen kauppojen hyllyt kyseisestä tuotteesta.

Otetaan tähän väliin kuvitteellinen esimerkki siitä mikä merkitys on suosittelevilla vaikuttajilla.

Jos yritys X mainostaa itse, että heillä on Suomen paras kuntosali, kukaan ei kuuntele. Se on vain yksi tyhjänpäiväinen mainoslause muiden joukossa.

Ei tarvitse olla kovin valveutunut kuluttaja ymmärtääkseen että yritys X:n on oikeastaan pakko mainostaa näin (tuskin he itseään haukkuisivatkaan).

Sen sijaan, jos Jutta Gustafsberg sanoo TV:ssä tai somessa että kyseinen kuntosali todella on Suomen paras, me kuuntelemme. Jutan kasvot (ja fitness osaaminen) ovat meille jo niin tuttu näky TV:stä ja iltapäivälehdistä, että me väkisinkin (edes jollain tasolla) noteeraamme hänen sanomisiaan. En sano, että olisimme hänen kanssaan välttämättä samaa mieltä asiasta kuin asiasta (mutta jo se, että kuuntelemme Juttaa saattaa mahdollistaa sen, että olemme yritys X:n tulevia asiakkaita).

Vaikuttajien sanomisilla ja suosittelevuudella on aivan järkyttävän suuri merkitys. Olivat nämä vaikuttajat sitten artisteja, näyttelijöitä, tunnettuja puhujia, tosi-tv tähtiä, urheilijoita tai keitä tahansa henkilöitä, joiden ääni ja tekeminen kuuluu isolle massalle. Jos HÄN suosittelee sitä, sen on pakko olla hyvä.

Yritysten tulisikin entistä enemmän panostaa tunnetuihin vaikuttajiin. Ihmisiin, jotka käytännössä ovat medioita.

Instagram: villevento | LinkedIn: Ville Vento Twitter: @VilleVento 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s